Polipropilén cső esztergálása.esztergálás T001_A

50mm átmérőjű és 5 méter hosszúságú csövek érkeztek. Muszáj volt valami haladós darabolási módot kitalálni. Előkerült egy elektromos faipari gérvágó masina. Volt egy olyan érzésem, hogy a műanyag meg fog olvadni az 5000-et forgó 230-as vágótárcsától, de meglepően szépen vitte. 455 mm-es darabok estek le.

esztergálás T001_B

Mivel a cső becsúszna a tokmány furatába, így csak szemre a tokmánytest homlokfelületéhez "ütköztetjük". Az anyagon van kb 5mm hosszráhagyás, ezért túl sok gondunk ebből nem lehet.

esztergálás T001_C

Az "okos" támgörgő S010 és az "okos" gyorsacél kés S011 kifejezetten ehhez a munkához készültek. Talán jók lesznek még máskor is.

esztergálás T001_D

Bent vagyunk. :)

esztergálás T001_E

Egyszerre készül el a belső élletörés és az oldalazás. A kés rajzán vörös csíkok jelzik, hogy éppen melyik élszakasz dolgozik.

esztergálás T001_F

Az oldalazást így is el lehet végezni, ha éppen erre lenne szükség. Belülről kifelé haladva célszerű a sorja képződés elkerülése végett.

esztergálás T001_G

A külső palást átmérőzése. Ide majd egy G-1 1/2 menet fog kerülni. A nagyok úgy mondják, hogy "hatnegyed-es".

esztergálás T001_H

Egy jó nagy élletörés......
Aztán át kell forgatni a csövet és ugyanezen műveletet a másik végére is megcsinálni. A végén a már említett meneteket rávágni. Erről sajnos nincs kép , mert valahová elkevertem. Ha legközelebb csinálom ezt a munkát akkor megint fotózok.

esztergálás T001_I

Eltelt 24 óra.....
Kiderült, hogy hová tüntek a képek. Sikerült kikukáznom őket.

esztergálás T001_J

Akkor mégegyszer..... Átforgatjuk a csövet. Itt már van mihez ütköztetni.

esztergálás T001_K

A menetvágást már a hagyományos forgócsúcsos támasztással végezzük el.