Méréstechnika. Átlagolás 2 tolómérővel.esztergálás V005_A

A képen látható vékonyfalú műanyag gyűrű átmérőjét szeretnénk megmérni. Aki már próbálkozott vele az két problémával is találkozhatott. Az egyik, ahogy mérni szeretnénk a gyűrű igen könnyedén deformálódik. Sosem lehetek biztos abban, hogy jó mérem e az átmérőjét. Nem nyomtam e túl, vagy nem hagytam e hézagot a gyűrű és a tolómérő pofa közt, mivel méréskor nem lehet érezni az anyag ellenállását amint a tolómérő pofája "felkoppan" a felületen. A másik gond, hogy egy ilyen kis falvastagságú műanyag már eleve ovális formájú is lehet. Szóval nagyjából megmérjük az átmérőt, ez jelen esetben 112mm környéke. Nyomunk a tolómérőn még 0,5mm-t , azaz szándékosan oválisra deformáljuk a gyűrűt. A tolómérőt lerögzítjük. Tehát most 111,5mm-en áll a tolómérönk lerögzítve. A gyűrű feszesen áll a pofák közt.

esztergálás V005_B

Jól látható, hogy miként kell állniuk a mérőeszköznek és az alkatrésznek.

esztergálás V005_C

Figyeljünk arra, hogy a nyillal jelölt helyeken érintse a gyűrű a tolómérőt, ekkor lehetünk biztosak abban, hogy jó lesz a mérés.

esztergálás V005_D

Most jön képbe a második tolómérő. Az 1-es számú tolómérőhöz képest 90 fokban tesszük rá a gyűrűre a 2-es tolómérőt. Ezzel a 2-es tolómérővel, ha megérintjük a gyűrűt akkor már egy sokkal határozottabb ellenállást tapasztalunk mérés közben, közel sem deformálódik olyan mértékban a gyűrű mint az 1-es tolómérős méréskor. Leolvassuk a 2-es tolómérő által mutatott értéket, ami jelen esetben 112,4 mm-ert mutat. Emlékeztetőül az 1-es tolómérőnk 111,5 mm-re volt beállítva. A két érték közt 0,9mm az eltérés. Megfelezzük ezt az értéket , így kapunk 0,45mm-ert. Ezt a 0,45mm-t hozzáadjuk az 1-es tolómérős értékhez, vagyis 111,5+0,45 = 111,95mm. Ez utóbbi érték a gyűrűnk átmérőjét mutatja.