A tolómérők utóélete.esztergálás V007_A

Aki sokat dolgozik tolómérőkkel annál néhanapján előfordul, hogy kiesik a kezéből a tolómérő. Ilyenkor gyakori a mérőfelületek / élek sérülése. Na meg egyébként is illik legalább 2 évente lecserélni a napi használatú eszközt. Kopik az, akármennyire is vigyázunk rá. Még sérülten is jók ezek pár dologra. A képen egy hagyományos tolómérő lerövidített változata látható. 100mm maximális mérési tartománnyal, a mélységmérő rúd eltávolítva. Ezzel kítűnően bele lehet férni egy autó felnijének belsejébe ahol általában a középső furatra vagyunk kíváncsiak. A tehermentesítő gyűrűk esztergálásához ez elengedhetetlen mérőeszköz.

esztergálás V007_B

Ennek levágtam a furatmérő csőreit. Egy nagyméretű furatba axiálisan bedugva a tolómérőt mérhetünk vele ezt-azt...

esztergálás V007_C

Ennek meg ki van hegyezve az egyik mérőpofája.....

esztergálás V007_D

Ez meg féllábú. Az egyik pofa rövidebb.... Sokszor jól jön.

esztergálás V007_E

Ez meg a szívem csücske. Életem első tolómérője. Orosz és 1 tizedes pontosságú. (Most van a 30. szülinapja) Amilyen pechem van pont akkor hiányoztam a suliból mikor a tolómérők leolvasását tanították. Már mindenki tudta, hogy hogyan kell mérni vele, én meg nem. Olyan égő volt megkérdezni, hogy hosszú idő után magam kellett hogy rájöjjek a használatára. Gondolom lassan közeledem már az 1 milliomodik méréshez. Ahhoz napi átlag 91 mérés kell. (most számoltam ki). Szóval a kezdő tolómérőből egy extra csonka tolomérő lett az idők folyamán. Benyúlok vele axiálisan a furatba és például a seeger beszúrások távolságát mérhetem vele.

esztergálás V007_F

Ezt meg ellapítottam. Nekinyomtam egy 300-as köszörű korong palástjának. Egy keskeny beszúrásba is bele lehet vele mérni. Főleg ha nem csak keskeny, hanem mély is a beszúrás.

esztergálás V007_G

Ez egy 250-es Orosz tolómérő átalakított példánya. Úgy 12-13 éve, mikor először kellett , hirtelen ez jutott eszembe. Lágyforrasztással felraktam 2db csapágy tűgörgőt a mérőpofákra, majd eldolgoztam a tűgörgő végeket, úgy, hogy összecsukott helyzetben 30mm-re álljanak egymástól a végek. Ideiglenes megoldás volt, gondoltam később majd AWI hegesztéssel véglegesre megcsináltatom. (Ebből látható, hogy nincs AWI apparátom) Azóta sem estek le a tűgörgők, aztán így hagytam ahogy volt. Fékdobok szabályozásakor veszem nagy hasznát, mikor is a két dob közül meg kell állapítani, hogy melyik a kopottabb. Aki nem tudná, azzal kezdünk először és ahhoz szabályozzuk hozzá a kevésbé kopottat. Érdekes, hogy ezek a tolómérők mennyire koszosak, míg nem fényképeztem őket , ez fel sem tűnt.... :)