Jelölés központkeresővel.


esztergálás V008_A

Egy alumínium tárcsára kell 4db furatot fúrnunk 90 fokonként. 100mm-es osztókörön lesznek a furatok. Bár jobb szeretem, ha lyukkörnek nevezzük az osztókört, mivel így nem fogjuk összekeverni a fogaskerék gyártásnál használatos fogalommal. Mit is csinál a legtöbb szaki ? Esztergán egy helyes késsel készít egy 100mm átmérőjü jelölést (karcolást) a homlokfelületbe. Nem túlzottan vagyok oda ezért a módszerért, mert esztétikailag lehangoló tud lenni, ha a kész alkatrészen rajta marad ez a karcolás. Inkább alkoholos filctollal besatírozom a leendő furatok helyét, csak úgy szemre.

esztergálás V008_B

Majd megismerkedünk a központ keresővel. A 90 fokban álló szárak ugye fixek, míg a képen látható függőleges szár balra-jobbra tologatható.

esztergálás V008_C

A nóniusz nullás helyzetében a tologatható szár pontosan a tárcsa középpontján halad át, amennyiben a mérőeszközt az alkatrészhez illesztjük, úgy ahogy a következő kép mutatja.

esztergálás V008_D


esztergálás V008_E

A piros vonalakat egy jelölő tolómérővel szerkesztettem a tárcsára, azok jelképezik a 100mm-es lyukkört. Ez esetben az alkatrész külső plástjától mérve jelöltem fel a karcokat. A fehér vonalak pedig a központkeresővel lett feljelölve. Ezeket a jelöléseket egy tűhegyes karctűvel végzem. A karctű nyoma jól meglátszik az alkoholos filccel satírozott felületen, mivel ott lejön a sötét filc és alatta jól látszik a fém eredeti színe. Nagyon finom rajzolatok készíthetők így.

esztergálás V008_F

Ezen az egyszerű ábrán szemléltetem a következő műveletekhez szükséges matematikai képletet. A jelölt körök középpontjait ha összekötnénk akkor egy képzeletbeli (csúcsára állított) négyzetet kapnánk. A négyzet szemközti csúcsai 100 mm-re vannak egymástól, míg az egymás melletti csúcsok 70,92 mm-re. Ez utóbbi adat a 100 / 1,41=70,92 képletből adódik. Az 1,41-es osztó bármilyen négyzet számításakor alkalmazható.

esztergálás V008_G

Az előbbi 70,92 mm-es adatot megfelezzük, ebből lesz a 35,46mm. Majd ezt az értéket beállítjuk a központkereső nóniuszán. A központkereső szárát úgy állítjuk be, hogy a 2-essel jelölt furatközépen keresztül haladjon. Az 1-el jelölt furatnál pedig bejelöljük a fehér vonalnak megfelelően. Ezt a műveletet elvégezzük a 3-as furattal is és már készen is vagyunk mind a 4 furat jelöléssel. Bepontozzuk a jelöléseknél, majd fúrunk.